Czy można zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru, zagrożenie miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, pijąc alkohol? Okazuje się, że takie są efekty picia wina. Oczywiście nie chodzi o spożywanie pierwszego lepszego trunku z winogron. Lecznicze właściwości ma bowiem wino czerwone. Dlaczego właśnie one?
Wino czerwone produkowane jest z całych owoców, czyli miąższu i skórki. To właśnie w tej ostatniej kryją się drogocenne dla zdrowia substancje o antyrakowym działaniu. Polifenole, bo o nich mowa, wyłapują wolne rodniki, tj. zaczątki komórek raka, i eliminują je.
To nie wszystkie właściwości polifenoli, które obniżają też poziom złego cholesterolu (równocześnie podnoszą ten dobry) oraz udrożniają tętnice, w których mogą się tworzyć złogi tłuszczowe prowadzące do miażdżycy, choroby wieńcowej i zawału.
Polifenole należą do prawie 100 związków organicznych znajdujących się w trunku i korzystnie oddziałujących na zdrowie. Oprócz nich czerwone wino dostarcza też witaminy B oraz C, a także kilku minerałów (wapnia, potasu, magnezu, żelaza). kwasów organicznych (np. acetylosalicylowego i jabłkowego) oraz aminokwasów i błonnika.
Jest tylko jeden haczyk:
Nie wiesz, jakie wino będzie Ci smakować? Odwiedź sklep z winem. Tam na pewno znajdziesz coś dla siebie.