Wino może rozwiązać wiele Twoich problemów ze zdrowiem wina

Pewnością rozchodzi konsumowanie pierwszego

Czy można zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru, zagrożenie miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, pijąc alkohol? Okazuje się, że takie są efekty picia wina. Oczywiście nie chodzi o spożywanie pierwszego lepszego trunku z winogron. Lecznicze właściwości ma bowiem wino czerwone. Dlaczego właśnie one?

Polifenole, mowa, wyłapują wolne rodniki

Wino czerwone produkowane jest z całych owoców, czyli miąższu i skórki. To właśnie w tej ostatniej kryją się drogocenne dla zdrowia substancje o antyrakowym działaniu. Polifenole, bo o nich mowa, wyłapują wolne rodniki, tj. zaczątki komórek raka, i eliminują je.

To nie wszystkie właściwości polifenoli, które obniżają też poziom złego cholesterolu (równocześnie podnoszą ten dobry) oraz udrożniają tętnice, w których mogą się tworzyć złogi tłuszczowe prowadzące do miażdżycy, choroby wieńcowej i zawału.

Winko czerwone dostarcza witaminy b

Polifenole należą do prawie 100 związków organicznych znajdujących się w trunku i korzystnie oddziałujących na zdrowie. Oprócz nich czerwone wino dostarcza też witaminy B oraz C, a także kilku minerałów (wapnia, potasu, magnezu, żelaza). kwasów organicznych (np. acetylosalicylowego i jabłkowego) oraz aminokwasów i błonnika.

Dobra wiadomość typu, możesz

Jest tylko jeden haczyk:

Ile to jest w praktyce? Panowie nie mogą przekroczyć dawki dwóch, a panie - jednej lampki. Dobra wiadomość jest taka, że możesz się delektować tym alkoholem codziennie podczas obiadu czy kolacji. Systematyczne spożywanie jest nawet wskazane, bo tylko wtedy występuje profilaktyczny efekt.

Nie wiesz, jakie wino będzie Ci smakować? Odwiedź sklep z winem. Tam na pewno znajdziesz coś dla siebie.