Tradycyjne włoskie wina i znane na świecie włoskie winnice.

Potrafisz wymienić

Wina produkowane we Włoszech należą do czołówki tego szlachetnego trunku. Nic dziwnego, że większość miłośników wina gustuje właśnie w nich. Jeśli jeszcze nie potrafisz wymienić najsłynniejszych gatunków wina włoskiego i tamtejszych winnic, najwyższy czas to nadrobić. Włochy to kraj, w którym hodowla winorośli jest szeroko rozpowszechniona. Sprzyja temu śródziemnomorski klimat z dużą ilością opadów zimą i wysokimi temperaturami powietrza latem. Cztery podstawowe regiony Włoch słynące z produkcji wina to Sycylia, Veneto, Toskania i Piemont.

Najsłynniejsze sycylijskie włoskie wina marsala

Na Sycylii produkuje się przede wszystkim czerwone wino, zawierające dość wysoki poziom alkoholu. Najsłynniejsze sycylijskie włoskie wina to Marsala. Warto zwrócić uwagę również na Porta Palo Bianco di Sicilia i wina z winnicy Nero d'Avola - Cabarnet i Shiraz. Wsród win z regionu Veneto to Amarone della Valpolicella, Soave Classico Superiore i Wino Pinot Grigio, zaś najsłynniejsze włoskie wina rodem z Piemontu to Nebbiolo, Barolo, Barbaresco i Moscato d’Asti. Jeśli chodzi o wina toskańskie, każdy miłośnik tego trunku powinien skosztować Vin Santo, Nero di Nubi i Chianti Classico Riserva .

Okazuje dodatkowo przebieg

We Włoszech wino darzone jest ogromnym szacunkiem, podawanie wina przebiega wedle ściśle określonych reguł. Każda lampa wina pita jest z namaszczeniem. Istotny jest również sam przebieg procesu produkcji, a nawet korek do wina, którym zamyka się butelkę. Wszystkie włoskie winnice przykładają dużą wagę do tradycji. Wino od lat produkowane jest tam w ten sam sposób i cały czas jest tak samo smaczne.