Wina produkowane we Włoszech należą do czołówki tego szlachetnego trunku. Nic dziwnego, że większość miłośników wina gustuje właśnie w nich. Jeśli jeszcze nie potrafisz wymienić najsłynniejszych gatunków wina włoskiego i tamtejszych winnic, najwyższy czas to nadrobić. Włochy to kraj, w którym hodowla winorośli jest szeroko rozpowszechniona. Sprzyja temu śródziemnomorski klimat z dużą ilością opadów zimą i wysokimi temperaturami powietrza latem. Cztery podstawowe regiony Włoch słynące z produkcji wina to Sycylia, Veneto, Toskania i Piemont.
Na Sycylii produkuje się przede wszystkim czerwone wino, zawierające dość wysoki poziom alkoholu. Najsłynniejsze sycylijskie włoskie wina to Marsala. Warto zwrócić uwagę również na Porta Palo Bianco di Sicilia i wina z winnicy Nero d'Avola - Cabarnet i Shiraz. Wsród win z regionu Veneto to Amarone della Valpolicella, Soave Classico Superiore i Wino Pinot Grigio, zaś najsłynniejsze włoskie wina rodem z Piemontu to Nebbiolo, Barolo, Barbaresco i Moscato d’Asti. Jeśli chodzi o wina toskańskie, każdy miłośnik tego trunku powinien skosztować Vin Santo, Nero di Nubi i Chianti Classico Riserva .
We Włoszech wino darzone jest ogromnym szacunkiem, podawanie wina przebiega wedle ściśle określonych reguł. Każda lampa wina pita jest z namaszczeniem. Istotny jest również sam przebieg procesu produkcji, a nawet korek do wina, którym zamyka się butelkę. Wszystkie włoskie winnice przykładają dużą wagę do tradycji. Wino od lat produkowane jest tam w ten sam sposób i cały czas jest tak samo smaczne.